Medical Taping

U heeft het vast wel eens gezien op het sportveld of op tv: sporters met ingetapede lichaamsdelen en/of gewrichten. Dit wordt in de algemene term Medical Taping genoemd.

Binnen Medical Taping zijn veel varianten aanwezig, maar om het overzichtelijk te houden geef ik 2 voorbeelden: witte sporttape en de gekleurde/patronen tape. 

Witte sporttape is tape die heel stevig is, als een soort plakband of ducttape. Het is niet rekbaar, maar het plakt erg goed. Het wordt vooral gebruikt om steun te leveren aan gewrichten, waarbij de meest bekende voorbeelden zijn de enkels bij voetballers, handballers en hockeyspelers. Maar ook de pols/hand bij volleyballers. De witte sporttape wordt gebruikt wanneer het gewricht weer belast kan worden, maar nog niet alles zelf kan oplossen qua stabiliteit.

De gekleurde/patronen tape zoals ik het even heb genoemd, is een zeer elastische tape, welke veel makkelijker op het lichaam kan worden aangebracht, je kan er bijvoorbeeld ook hoeken mee maken. De elasticiteit van de tape heeft diverse functies, net kijkend hoe het wordt gebruikt: Wordt het op de huid gebracht met weinig rek (spanning) op de tape, zal het vooral de huid wat ‘liften’ waardoor onderliggende structuren en de bloedsomloop meer ruimte heeft, bijvoorbeeld om pijn te verminderen rondom een spiergebied. Met veel rek erop kan je in bepaalde mate de witte sporttape nabootsen, maar je kan het wel makkelijker om een gewricht heen vormen vanwege de mobiliteit van de tape.